KELSTACOUSTICON

De Kelstacousticon is een akoestische versie van de Kelstone, een elektrisch snaren-tap-instrument, bedacht en ontworpen door wijlen Jan Van Kelst. Zowat 18 jaar geleden ontstond het idee om akoestische versie van het instrument te ontwikkelen, en twee jaar geleden ben ik er aan begonnen. Een eerste versie was klaar rond juni 2018, maar zoals het bij nieuwe instrumenten gaat, is het nooit allemaal van de eerste keer perfect. Samen met Jan ontwikkelde ik verder in de stilte van het STRinGstruments WorXhop atelier, met stillere en actievere periodes naderde de  voltooiing. Nu hij eindelijk klaar is, is Jan er niet meer, maar zijn inspiratie zal in de instrument verder leven.

Ter gelegenheid van de tribute Jan Van Kelst, op zaterdag 1 februari 2020, wordt de Kelstacousticon voor het eerst bespeeld in het openbaar, in wereldpremière.
kelstacousticon

KELSTACOUSTICON was de naam die Jan bedacht en ik vond het er goed bij passen, dan wel met 1 C

KELSTACOUSTICON versie 1 anno 2018

KELSTACOUSTICON klankgat

In de komende weken wordt meer over het verhaal van de Kelstacouticon hier gepubliceeerd, het bouwproces, de aanpassingen, en de wereldpremière in het Depot in Leuven.